Cereale

Porumb

Porumbul este astazi a doua cultura de cereale din lume si se cultiva pe o suprafata de peste 160 milioane de hectare. Boabele de porumb sunt utilizate inca din vechime in alimentatie, atat pentru oameni, cat si pentru animale.
Porumbul este samanta unei plante originara din America Centrala, care este cultivata la scara larga in intreaga lume. Bogat in amidon, porumbul este o sursa de energie esentiala pentru cresterea animalelor. Acesta este motivul pentru care aceasta cereala a devenit indispensabila in fabricarea furajului pentru animale.
Comertul mondial este apreciat la 144 milioane tone. Stocurile mondiale prognozate sunt la 219 milioane de tone si sunt reprezentate de China, SUA, Mexic si UE.

Grau

Grau este cea mai cultivata planta din lume, ajungand la o suprafata de peste 250 milioane de hectare la nivel mondial si este cea mai utilizata in hrana omului.
Este originar din Asia de sud-vest si dateaza de aproximativ 9000 ani. Graul avand un continut ridicat de carbohidrati si o cantitate crescuta de amidon este foarte important in furajele pentru animale. Fermierii obtin cea mai rapida crestere in greutate si o imbunatatire a gustului carnii.
Comertul de grau la nivel mondial este in crestere datori intrebuintarii sale destul de vaste pentru obtinerea anumitor produse pentru hrana oamenilor. Datorita productiei crescute, stocurile de grau la nivel mondial au ajuns la 263 milioane de tone pana in prezent.

Orz

Orzul este o cereala originara din Asia si este considerata ca fiind planta cu cele mai mari beneficii pentru organism. Ea isi are originile in Muntii Himalaia si dateaza din anul 7000 i.Hr. In antichitate orzul verde era denumit ‘’painea celor saraci’’, datorita proprietatilor sale energizante si nutritive si a faptului ca era usor de cultivat.
Este un cereal fara gluten si functioneaza ca un combustibil natural al organismului, reusind sa dubleze activitatea normala a creierului atunci cand este consumat regulat. In furajele pentru animale este destul de apreciat, avand si un important aport de fibra de calitate ridicata.
Comertul de orz la nivel mondial este de 14.7 milioane de tone pana in prezent.

orz

Floarea soarelui

Floarea soarelui este nativa din America si este una dintre cele mai importante plante oleaginoase cultivate pe Terra. Uleiul extras din semnintele de floarea soarelui constituie 13% din productia mondiala de ulei. Semintele de floarea soarelui decojite au castigat popularitate printre vegetarieni si pasionatii de alimente naturale incepand cu anii 1970.
Potrivit rapoartelor la nivel mondial, floarea soarelui reprezinta in momentul de fata una dintre cele mai importante culturi de oleaginoase, fiind folosita ca hrana pentru pasari, pentru uleiuri si pentru piata in continua crestere a gustarilor.

Mazare

Mazarea este una dintre legumele cele mai vechi cultivate pentru valorile sale nutritive.
Mazarea isi are originea din Africa de Nord, Europa Mediteraneana si Asia Centrala fiind cultivata in altichitate de greci si romani in sudul Europei, de unde apoi s-a raspandit in tot continentul.
Mazarea este o excelenta sursa de proteina de origine vegetala si contine o cantitate mare de fibre. Cultura de mazare este cea mai economica sursa de proteine pentru furajarea animalelor. Mazarea are o valoare energetica mai ridicata decat a graului si echivalenta cu cea a porumbului avand un continut de proteine superior.